Az elmúlt időszakban egyre többször találkoztam azzal az infóval, hogy a zabkása reggelire a lehető legjobb és legegészségesebb választás.
Személy szerint nagyon szeretem és élvezem, ha tudom, hogy a lehető legjobbat és legegészségesebb dolgokat adom meg a szervezetmnek, ezért is fogyasztom pl a piacon fellelhető legjobb és legtisztább étrend-kiegészítőt, a Flavont is.
Bevallom azonban, hogy ettől a zabkása témától elég sokáig ódzkodtam: van egy kialakul reggeli rutinum, nincs időm (és türelmem 😉 ) reggel főzőcskézni, pepecselni….
Egy számomra nagyon kedves és hiteles személytől nemrég újra megkaptam az infót, hogy igenis érdemes kipróbálin, pláne azért, mert az általam eddig nyersen fogyasztott zabpehelynél mindneképp egészségesebb a főtt zab (ezt mindjárt kifejtem, hogy miért). Így hát pár hét emésztés után 🙂 a napokban rávettem magam és megcsináltam életem első zabkásáját. 🙂 Természetesen kerestem egy olyan receptet, ami a lehető a leggyorsabban elkészíthető (ezt is mindjárt megosztom veled), és abszolút pozitív csalódás ért: ugyanannyi idő alatt kész voltam vele, mint a korábbi reggelik elkészítésével és még csak nem is volt macerásabb 😀
Rendszeresen járok sportolni, Beautyrobic órákat tartok, és még edzés előtt is igen kiváló reggeli, megadja a szükséges energiát!
Szóval bátran ajánlom Neked is!
És most jöjjenek a részletek! 🙂
Először is, miért jó egyáltalán a zabkása, miért jobb megfőzni és nem nyersen fogyasztani?
A zab egy igen egészséges és sokoldalú tápláló növényünk.
Igazi vitamin- és ásványianyag-bomba: tamin (B1-vitamin), szelén, E-vitamin, magnézium, foszfor, cink, mangán és vas is található benne.
- Magas a biotintartalma – ettől lesz szép a hajunk, a bőrünk és a körmünk. 40 gramm zabpehely 7,8 mg. biotint tartalmaz, amely elegendő egy napi mennyiség.
- Nyugtat – főleg a B1 és B6 vitamin tartalma miatt
- Magas a vastartalma – 40 gramm 2, 4 mg. vasat tartalmaz. Fontos tudni, hogy a köles, amarant, quinoa legalább ennyi vasat tartalmaz. Vérszegényeknek és vegetáriánusoknak kimondottan ajánlott a zab!
- Magnézium forrás – azaz ugyanúgy 40 grammra mérve 60 gramm magnéziumot tartalmaz, amely a napi mennyiség fele!
Magas rosttartalm jelentősen hozzájárul a megfelelő emésztés és anyagcsere folyamatokhoz.
A zab eltelít: egy adag körülbelül 150 kalóriát tartalmaz; 4 gramm rostot és 6 gramm fehérjét, így nagyban hozzájárul a napi ajánlott bevitelhez.
1. Alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is bátran ehetik.
2. Az oldható rosttartalom miatt csökkenti a vérnyomást.
3. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot és antioxidánsokat is.
4. Természetes anyag, mert a boltokban kapható natúr zabpehely csakis zabpelyhet tartalmaz.
5. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
6. Hamar eltelít, sokáig teltségérzetet biztosít, feltölt energiával és béltisztítónak is kiváló. Fogyókúrának, diétáknak is kiváló eleme.
Főzés és puhítás nélkül lehetőleg ne fogyaszd, a főzés miatt könnyebben érvényesül a magas rosttartalma. A főtt zabpehely amúgy alacsonyabb glikémiás indexel rendelkezik, mivel a főzés felszabadítja a korábban is említett vízoldékony rostokat.
Egy dietetikusi vélemény: ,,A zabpehely vízben nem oldódó rostforrás. Mindazzal a számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amivel a rostok. A vizet magához vonja, megduzzad, kitölti a beleket, hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Energiaszegény étrendben is kiválóan alkalmazható. Csökkenti a koleszterinszintet, érvédő hatású, és egyenletesebb vércukor-emelkedést biztosít.”
Ami viszont nagyon fontos, hogy figyelj oda a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztására!
Másodszor pedig, az ígért gyors elkészítési mód recept ötletekkel 🙂
Találtam egy alap receptet, ami az én türlmetlen és szűk időbeosztásomnak tökéletesen megfelel:
Lehet készíteni vízzel, vagy növényi tejjel is, én most első alkalmakkor vízzel készítettem.
Vízforralóval felforraltam a vizet. 🙂
Kb 3 evőkanálnyi zabpelyhet beletettem egy kis lábosba, ráöntöttem a felforralt vizet és újra felforraltam a tűzhelyen. Kb 5 perc főzés után 10 perc pihenő, majd jöhetnek bele az egyéb kiegészítők és már ehető is. Pont 🙂
Az én első variációim, amiket már próbáltam:
1. Főzéshez fahéjat tettem még a zabpehelyhez, majd a pihenő idő végén adtam hozzá egy evőkanál rizs szirupot és kockára vágott almát.
2. Főzéshez kókusz reszeléket és datolyát tettem hozzá, majd pihenő végén alma és frissen facsart narancsléből a megmaradt pépet kevertem bele. (A narancslevet pedig megittam 😀 ) (bal oldali kép)
3. Szintén kókusz reszelékkel és datolyával főztem össze, majd jött az alma és natúr kakaópor került még hozzá 🙂 (jobb oldali kép)
4. (Ez lesz a holnapi reggelim 😉 ) Kókusz reszelékkel és datolyával összefőzve, végén kakaópor, alma és öntök bele a narancslevemből is! 😉
A variációk lehetősege végtelen, mutatok itt néhány ötletet, amit találtam én is és valószínű szép sorban kipróbálásra kerülnek vegán verzióban:
1. Hámozatlan nyers almaszeletek, durvára vágott dió, fahéj, juharszirup.
2. Banánkarikák, csokiszósz, pár csepp vaníliaaroma, egy pötty (növényi) tejszínhab.
3. Vajon (növényi margarin v kókusz zsír) megfuttatott banánkarikák, barna cukor/kókuszvirág cukor, (pekán)dió.
4. Chia mag, mandula, (aszalt) szilva, rizs szirup.
5. Friss és aszalt ananász, kivi, kókuszpehely.
6. Őszibarack (befőtt is jó), frissen reszelt gyömbér, dió.
7. Szárított tőzegáfonya, pisztácia.
8. Földimogyoró, mogyoróvaj, aprított vagy reszelt étcsokoládé, vajkaramelladarabok.
9. Néhány friss mentalevél és étcsokoládé After Eight stílusban.
10. Hámozatlanul szeletelt körte, felezett dióbél, fahéj, rizs szirup.
11. Néhány szem erdei gyümölcs (málna, áfonya, szeder, szamóca; fagyasztott is jó), puffasztott quinoa.
12. Szeletelt mandula, szárított tőzegáfonya és alma, rizs szirup, fahéj, gyömbér, kardámom (stílusos az adventi időszakban).
13. Meggy (fagyasztott vagy befőtt is jó), étcsokoládé, egy pötty (növényi) tejszínhab.
14. Mókusmogyoró, mogyorókrém, étcsokoládé.
15. Goji bogyó (aszalt), gránátalmamag, chia mag, kókuszchips, zúzott kakaómag (bioboltból) – kész a superfood.
16. Friss vagy fagyasztott áfonya, kókusz v szója joghurt, rizs szirpu, tökmag.
17. Friss vagy aszalt füge, gránátalma, natúr mandulakrém (bioboltból) vagy mogyorókrém.
18. Diákcsemegés szóráshoz mandula, mókus- és földimogyoró, kesudió, mazsola
Érdemes kísérletezni, akár sós variációkkal is, ha arra vágysz, vagy zöld turmix-al keverve 😉
Jó étvégyat!
További receptek itt!
Napra kész infókat akarsz az egészséges életmód és a Flavon termékek hatásai, újításai kapcsaán? Tudni akarod milyen előnyöd származik a tudatos étrend-kiegészítésből és egészséges életmódból? Miért pont a Flavon a legjobb választás ehhez?
Iratkozz fel hírlevelemre, és megkapod a válaszokat!
Kérdéseiddel vedd fel velem a kapcsolatot MOST az alábbi elérhetőségek bármelyikén:
Hoffmann Mónika
Tel.: +36-70/61-36-917
E-mail: teiranyitodazeleted@gmail.com
Skype: monikahoffmann87
Facebook: www.facebook.com/monikahoffmann87