A 2020-as karácsonyi menüm 3 féle különleges, finom és igen laktató főételt tartalmazott.
Két főétel Kovács Zoltántól, a Napfényes vegán étterem vegán séfjétől van, a harmadik pedig az angliai Vegan Food and Living magazinból.
Egészben sült karfiol fokhagymás tahini mártással
https://www.youtube.com/watch?v=wmiLAkKaJ0w
Ezt az ételt, mikor először láttam, kétkedve fogadtam, hogy mennyire lehet jól lakni tőle. Alapból a karfiolt csak úgy önmagában nem a legtartalmasabb és laktatóbb ételek közé sorolom, azonban pozitív meglepetés ért ezzel a recepttel 😀 Nagyon fino, gazdag ízvilága lett a füszerezett sült karfiolnak, rizst ettem mellé köretnek zöldsalátásal, és a fokhagymás tahini öntet adta meg a telítettséget az egész kompozícióhoz. Abszolút teljes értékű, laktató étel lett belőle!
Kijevi tölött szejtán
https://www.youtube.com/watch?v=QqqbwZ6lADo
Kérdés nem volt a fejemben, hogy ezt el fogom készíteni, amikor megjelent a videó! Már korábban is ettem ilyet a Napfényes étteremben, akkor is nagyon bejött, és most, hogy közkinccsé lett téve a recept, azonnal felkerült a karánycsonyi menülistám első helyére! És természetesen, várakozásnak megfelelően finom is lett! 😀 Rizzsel és zöldsalátával tökéletes!
Gombás batátás töltött buci
Az angol Vegan Food and Living magazint már jó ideje járatom magamnak. Ahogy keresgéltem ötletet a karácsonyi menümhöz, megakadt ezen a bucin a szemem. Tartalmas és komplett étel. Mivel tésztában van megsütve a töltelék, így nagyon nem is kell hozzá semmi egy nagy adag friss salátán kívül!
Hozzávalók (4 nagy bucihoz – 1 buci akár két fő részére is elegendő)
Tésztához:
75 g csicseriborsó liszt
500 g teljeskiörlésű rozsliszt
120 g kókusz zsír
120 g vegán margarin
1 teáskanál só
1 cs sütőpor (500 g liszthez elegendő mennyiség)
kb 2-300 ml hideg – amennyit a tészta felvesz
Töltelék:
1 evőkanál kókusz zsír
2 közepes batáta/édes burgonya
200 g gomba, aprítva
ízlés szeritn kelkáposzta levél, spenót levél, medvehagyma (én ezt használtam) vékony csíkokra szeletelve
2 nagy gerezd fokhagyma
1 konzerv bab (vörös babot használtam)
szárított zöldségekből álló ételízesítő (sótlan)
3 evőkanál sörélesztőpehely
150 ml vegán tejszín
fekete bors, só
növényi tej sütéshez, összetapasztáshoz
A tésztát bekeverés után 90 percig hűtőben kell pihentetni, így érdemes ezzel kezdeni.
A tészta összetevőit ( a víz kivételével) egy nagy keverőtálba tesszük és kézzel összekeverjük, morzsoljuk, mig zsemlemorzsa szerű állaga nem lesz.
Ezután hozzáadjuk a vizet és kézzel összegyúrjuk, míg formázható állagú tésztát nem kapunk (a tk rozsliszt miatt nekem szétesősebb lett, ha fehérliszttel készíted, jobban összeáll). Miután begyúrtuk, 90 percre hűtőbe tesszük.
A töltetlékhez a kókusz zsíron elkezdjük párolni a felkockázott batátát közepes lángon, kb 6-8 percig, míg elkezd puhulni. Ekkor hozzáadjuk a felaprított gombát, együtt tovább főzzük 4-5 percig. Hozzáadjuk a felaprított zöld leveleket, a fokhagymát belepaszírozzuk, további 3-4 perc főzés után adjuk hozzá a maradék összetevőket: a tejszínt, a babot, a sörélesztőpelyhet, ételízesítőt, sót, borsot ízlés szerint. Összefőzzük néhány percig, majd levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni.
A tésztát 90 perc után 4 egyenlő részre osztjuk, és nagy kerek lapos tányér méretűre nyújtjuk. (Én kézzel nyújtottam, hogy ne essen szét annyira a tészta, fehérlisztes verzió sodrófával is nyújtható). A tölteléket rákanalazzuk a kinyújtott tészta egyik felére, a tészte szélét körben növényi tejjel megkenjük és az üresen maradt felét ráhajtjuk a töltelékkel teli részre – félkör alakú bucit kapunk. A széleket kézzel összenyomkodjuk, a tetejére egy hegyes késsel 2-2 bevágást készítünk, megkenjük növényi tejjel.
190 fokra előmelegített sütőben kb 50-60 percig sütjük, míg szépen megsül a tészta.
Jó étvágyat!
Milyen lépéseket illesztettem be a mindennapjaimba, amivel több, mint 13 kg-t fogytam? Tudd meg itt!
Miért fontos a tudatos egészségmegőrzés? Nézd meg itt!
Mik azok a funkcionális élelmiszerek? Nézd meg itt!
Egy igazásn nőies, hatékony és szexi alakformáló, zsírégető edzésre vágysz? Tarts velem az óráimon! Részletek itt!
Napra kész infókat akarsz az egészséges életmód és a Flavon termékek hatásai, újításai kapcsán? Tudni akarod milyen előnyöd származik a tudatos étrend-kiegészítésből és egészséges életmódból? Miért pont a Flavon a legjobb választás ehhez?
Iratkozz fel hírlevelemre, és megkapod a válaszokat!
Kérdéseiddel vedd fel velem a kapcsolatot MOST az alábbi elérhetőségek bármelyikén:
Hoffmann Mónika
Tel.: +36-70/61-36-917
E-mail: teiranyitodazeleted@gmail.com
Skype: monikahoffmann87
Facebook: www.facebook.com/monikahoffmann87