Mit tudnak a tartósítószerek?

Tartósítószerek, ízfokozók, szinezékek, állag javítók, édesítő anygok, víz…számtalan olyan összetevő kerül egy termékbe, ami erőteljesen magyarázatra szorul, hogy tulajdonképpen miért is van benne? Pláne, ha vitatott az egészségre gyakorolt pozitív hatása!

 

Nézzük meg sorban ezeket, hogy mit is tudnak!

 

Tartósítószerek

 

A tartósítószerek szerepe az, hogy késleltesse az élelmiszerek romlását, a penészgombák vagy baktériumok képződését megakadályozzák, semlegesítsék, és megóvja az élelmiszereket bármilyen, ízükben, vagy némely esetben megjelenésükben bekövetkező változástól. Ez különböző módokon valósítható meg a feldolgozási eljárásokon keresztül, mint a konzerválás, vízelvonás (szárítás/aszalás), füstölés és fagyasztás; csomagolási módszerrel és élelmiszer-adalékanyagokkal, mint az antioxidánsok és egyéb tartósítószerek. A közhiedelemmel ellentétben azonban a tartósítószerek elősegítik a mikrotoxinok (a penészgombák által termelt mérgek) képződését is.

A tartósítószereket nem minden esetben kell feltünteti: főleg akkor nem, ha az élelmiszerbe kevert (más) adalékanyaggal kerülnek a termékbe. Tartósítószert használnak haltermékek, a gyümölcslevek, az üdítőitalok, a kenyér, a pékáruk, a saláták, a margarin, a salátaszószok, a bor, a szárított gyümölcsök és zöldségek, a citrusgyümölcsök, étrend-kiegészítők stb. tartósításához.

 

E201 Nátrium-szorbát
Az E201 – ellentétben a többi szorbinsókkal – teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) anyagnak bizonyult.

 

E210 Benzoesav

E211 Nátrium-benzoát

E212 Kálium-benzoát

E213 Kálcium-benzoát

A benzoesav nyomokban számos élelmiszerben mint természetes alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben, vagy a mézben). Tartósítószerként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelentkezhetnek. A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Az L-Aszkorbinsav (E300) jelenlétében a benzoesavból benzol képződik. Fennáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél – különösen az aszpirin-allergiásoknál – allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak.

 

E214 Etil-(p-hidroxi-benzoát)

E215 Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát)

E216 Propil-(p-hidroxi-benzoát)

E217 Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát)

E218 Metil-(p-hidroxi-benzoát)

E219 Nátrium-metil (p-hidroxi-benzoát)

A PHB-észterek átlagon felüli gyakorisággal váltanak ki allergiás reakciókat. Görcsoldó képességük több mint százszorosa a nátrium-benzoáténak. (E211) Az élelmiszernek fémes mellékízt adnak. Érzékeny embereknél allergiás tüneteket okozhatnak.

 

E220 Kén-dioxid

E221 Nátrium-szulfit

E222 Nátrium-hidrogénszulfit

E223 Nátrium-metabiszulfit

E224 Kálium-metabiszulfit

E226 Kálcium-szulfit

E227 Kálcium-hidrogén-szulfit

E228 Káliumhidrogén-szulfit

A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is. Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést – rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart. A kén-dioxidról kokarcigonén hatás feltételezhető (más anyagokkal együtthatva elősegíti a rák kialakulását).

 

E230 Bifenil

E231 o-fenil-fenol

E232 Nátrium-o-fenil-fenolát

A citrusfélék gombaölő szere, amelyet legtöbbször kombinálva alkalmaznak. Tulajdonképpen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek szerint elősegítik a hólyagrák kialakulását (főleg az E232 és az E233 kombináció). Az E230 adalék már a gyártó üzemekben is több halálesetet okozott. Vigyázat! A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a narancs, citrom stb. csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják, inkább ne engedjük a gyereket a csomagolópapírral játszani!

 

E233 Tiabendazol

A banán penészgomba elleni védőanyaga. Ezen kívül orvosság is, amelyet kiegészítőleg, peszticidként is felhasználnak. Az egerekkel folytatott kísérletek veseártalmat és fejlődési rendellenességet jeleztek. Az E230-234-el kapcsolatos pontos toxikológiai vizsgálatok még hiányoznak sajnos. A kezelt citrusfélék és banán héjától addig is óvakodjunk!

 

E235 Natamicin

Bevált, a szervezet számára könnyen kezelhető szer; nemibetegségek, lábgomba és szájpenész elleni antinikotikum (gombaölő szer). Ezidáig csak recept ellenében, vagy a bolti sajtféleségekkel lehetett beszerezni. A tervek szerint az EU-ban szárazkolbász- és szalámiféleségek tartósítószereként is engedélyezik. Kiterjedt élelmiszeripari alkalmazása esetén félő, hogy nő a kórokozók vele szembeni ellenállósága, ami csökkenti a natacimin gyógyszerként való alkalmazási lehetőségeit.

 

E239 Hexametilén-tetramin

Univerzális felhasználású szer, melyet orvosságként köszvény és a húgyúti fertőzések esetén is alkalmaznak. Formaldehiddá alakul. Tartósítószerként való használata eddig kizárólag a Provolone-fajtájú sajtok esetében engedélyezett.

 

E242 Dimetil-dikarbonát
Úgynevezett hidegcsírátlanító anyag, amit főleg üdítőitaloknál és dobozos teánál használnak. A dimetil-dikarbonát közvetlenül a hozzáadás után feloldódik, miközben mindenféle mellékreakcióba lép a semlegesítendő mikrobákkal és az élelmiszerben lévő egyéb anyagokkal. Többek között – nyomokban – metil-karbamát képződik (a karbamátot peszticidként is alkalmazzák).

 

E249 Kálium-nitrit

E250 Nátrium-nitrit

E251 Nátrium-nitrát

E252 Kálium-nitrát

A nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi veszélyei (a trágyázással kapcsolatosan) naponta kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma tízszerese az ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk) színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának növelésére is. A nitrátokat (E251, E252) ezenkívül a kemény (szeletelhető) sajtok tartósításához és speciális halkészítmények érleléséhez is alkalmazzák. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. A nitrátok különösen kisgyerekek számára jelentenek állandó veszélyt. Meggátolhatják a vörösvérsejtek oxigénfelvételét, ami cianózist („kékbetegséget”) válthat ki.

 

E280 Propionsavak

E281 Nátrium-propionát

E282 Kálcium-propionát

E283 Kálium-propionát

A propinsav különböző élelmiszerek természetes alkotórésze. Patkányoknál az előgyomorban rákhoz hasonló elváltozásokat okozhat. Egyes szakvélemények szerint ránk nézve ártalmatlan, mivel az embernek nincs előgyomra. 1988-ban az NSZK-ban is betiltották, de az EU engedélyezte bizonyos kenyérfajtákhoz.

 

 

E284 Borsavak

E285 Nátrium-tetraborát (borax)

Az EU mint a kaviár tartósítószerét engedélyezte (eddig tiltott volt). A borátok erősen toxikus hatású anyagként ismertek, amelyek felhalmozódnak a szervezetben. Mérgezés esetén ismert ellenszere nincs.

 

E925 Klór
E926 Klórdioxid

Az ivóvíz klórozására (csírátlanítására) használják. A klórból kloroform keletkezhet, ami zuhanyozáskor belélegezve vagy bőrön át juthat a szervezetbe. A klórozott víz ezenkívül kedvezőtlenül befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. A klór hasznosságának (a higiéniai szempontból kifogástalan ivóvíz) és a mellékhatásainak összevetése egyedi mérlegelést igényel.

  

 

Ezek alapján láthatjuk, hogy számtalan formája létezik a tartósítószereknek, azonban, ha tiszta, egészséges termékről akarunk beszélni, akkor ezek megléte egy termékben már nem kívánatos.

Kiváltképp igaz ez az étrend-kiegészítőkre, amelyek az egészséges, tudatos életet hivatottak szolgálni. Számtalan cég hírdeti a termékeit tisztának, azonban ha megnézzük az adott termékek hivatalos összetevő listáját, akkor bizony ellentmondásba ütközünk, amikor meglátjuk ott például a nátrium-benzoátot….

 

Szerencsére létezik néhány valóban tiszta, minőségi termék a piacon, melynek valódi tisztaságát számtalan külső referencia is alátámasztja.

 

Meg akarom tapasztalni a termékek hatását! 

 

Iratkozz fel hírlevelemre MOST és ismerd meg azt a különleges magyar innovációt, mely már 14 éve egyedülálló módon hódítja a magyar és a nemzetközi piacokat a kifogástalan tisztaságával, élő természetességével és hatékonyságával!

 

 

Kérdéseiddel vedd fel Velem a kapcsolatot MOST az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Hoffmann Mónika

Tel.: +36-70/61-36-917

E-mail: teiranyitodazeleted@gmail.com

Skype: monikahoffmann87

Facebook: www.facebook.com/monikahoffmann87

 

Az oldalon található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek. Nem helyettesíthetik szakember véleményét, a velük való személyes megbeszélést és kivizsgálást. Nem adhatnak választ betegségekkel illetve azok gyógymódjaival kapcsolatos kérdésekre.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük