Mire „jók” az állag javítók?

Tartósítószerek, ízfokozók, színezékek, állag javítók, édesítő anygok, víz…számtalan olyan összetevő kerül egy termékbe, ami erőteljesen magyarázatra szorul, hogy tulajdonképpen miért van benne? Pláne, ha vitatott az egészségre gyakorolt pozitív hatása!

 

Nézzük meg sorban ezeket, hogy mit is tudnak!

 

Állag javítók

 

Sűrítőanyagok

A sűrítőanyagokat nemcsak besűrítésre és zselésítésre használják, hanem egyre gyakrabban az élelmiszer „optimális állagának” beállítására (így érik el pl. az italok kellő testességét, vagy a gumimacik élvezetes rághatóságát). A sűrítőanyagok szabályozzák a kész öntetek viszkozitását, megakadályozzák a kakaórészecskék lerakódását a tejben, vagy vágható állagúra kocsonyásítják a vizet. Sok kalóriaszegény „light” terméknél nélkülözhetetlen. Felhasználási területe: lekvárok, sajt- és húskészítmények, pékáruk, tésztatermékek, porított (instant) italfélék, csecsemőételek, diétás termékek, zselék, pudingok, fagylaltok, habok és édességek stb.

 

E407 Karragén (gyöngyzuzmó)

Az állatkísérletek a belekben gyulladást és fekélyt jeleztek.

 

E412 Guar-gumi 

A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tisztításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.

 

E413 Tragantmézga 

A tragantmézga egy Astralagus nevű ázsiai növény gumiváladéka. Az első kísérletek alapján feltételezett májkárosító hatások később nem igazolódtak, de a WHO véleménye szerint a tragantmézga olyan allergiát kiváltó anyag, „mely képes szélsőségesen erős reakciók kiváltására.” Feltehetőleg allergiát okoz.

 

E466 Karboxi-propil-cellulóz

Tiszta állapotában viszonylagosan ártalmatlan. Csak tartós bevitel után jelentkeztek a kísérleti alanyoknál – hasmenéssel kísért – még nem pontosított panaszokat. A pékeknél allergiás bőrreakciókat válthatnak ki.

 

 

Emulgeáló szerek

Az emulgeátorok hatásmechanimusa a mosószerekéhez hasonlít. Lehetővé teszik több – egyébként nem vegyíthető – fázis (pl. a víz és a zsír) összekeverését és stabilizálja a keverék állagát. Nagy jelentősége van a félkész- és készételek, az instant (folyadékban oldódó) termékek előállításánál.

Felhasználásukkal nő a tészták gépi megmunkálhatósága, könnyebb a megfelelő szemcsésség, a habosság, vagy a krémszerűség beállítása. Ezzel együtt alapanyag is megtakarítható, hiszen így az anyagba több víz, vagy levegő keverhető.

Mivel az emulgeátorok – a természetes emulgeátorok is – biológiai rendszerekben felettébb hatékonyak, csak nagyon óvatos szabadna őket az élelmiszerekbe adagolni. Az emulgátorok toxikológiai vizsgálatai eléggé hiányosak, legtöbbször maga az előállító végzi el azokat.

Ismert, hogy az emulgeátorok megváltoztatják a membránok áteresztőképességét; ezért használják pl. a peszticidek hatékonyságának növelésére. Ez azonban magyarázatot ad arra is, hogy miért játszhatnak kulcsszerepet a bélmegbetegedéseknél és allergiáknál. Megváltoztatják a nyálkahártya felületét, koncentráltabb formában károsítják a sejtmembránt és a bél nyálkahártyáját, átjárhatóvá téve ezeket az allergiát kiváltó táplálékösszetevők, lebomlási termékek és adalékanyagok számára. A folyamat egészét mindmáig alig vizsgálták.

Az emulgátorok felhasználási területe: pékáruk, édességek, öntetek, desszertek, margarin, kolbász- és szalámifélék, fagylalt és még sok minden más. Az emulgeátorok feltüntetése sok esetben nem kötelező, tényleges hatásuk pedig – a fentiek miatt – nehezen értékelhető. A leggyakrabban és legsokoldalúbban használt emulgeátorok (E322) ill. E471) azonban egészségi szempontból nem aggályosak.

 

 

Csomósodást gátló anyagok

A csomósodást gátló adalékok megakadályozzák az élelmiszer- részecskék összetapadását (pl. a lisztnél) illetve azt, hogy a késztermék odatapadjon a formához (a futószalaghoz, a tepsihez). Ezenkívül megakadályozzák az összeragadást (pl. a cukorkáknál), és biztosítják egyes anyagok szórhatóságát (pl. a sónál).

 

E907 Mikrokristályos viaszok

Élelmiszerek viaszos bevonásához használják. A kenőolaj- gyártás során keletkezett maradékanyag tisztításával nyerik. Gyakran műanyagokkal vegyítik (pl. polietilén, ciklokaucsuk). Emellett általában az E320 és E321 jelű antioxidánsokat tartalmaznak. A végleges toxikológiai értékelése még nem történt meg.

 

 

Ezek alapján láthatjuk, hogy számtalan formája létezik az állag javítóknak , azonban, ha tiszta, egészséges termékről akarunk beszélni, akkor ezek megléte egy termékben már nem kívánatos.

Kiváltképp igaz ez az étrend-kiegészítőkre, amelyek az egészséges, tudatos életet hivatottak szolgálni. Számtalan cég hírdeti a termékeit tisztának, azonban ha megnézzük az adott termékek hivatalos összetevő listáját, akkor bizony ellentmondásba ütközünk, amikor meglátjuk ott pl a guargumit….

 

Szerencsére létezik néhány valóban tiszta, minőségi termék a piacon, melynek valódi tisztaságát számtalan külső referencia is alátámasztja.

 

Meg akarom tapasztalni a termékek hatását! 

 

Iratkozz fel hírlevelemre MOST és ismerd meg azt a különleges magyar innovációt, mely már 14 éve egyedülálló módon hódítja a magyar és a nemzetközi piacokat a kifogástalan tisztaságával, élő természetességével és hatékonyságával!

 

 

Kérdéseiddel vedd fel Velem a kapcsolatot MOST az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Hoffmann Mónika

Tel.: +36-70/61-36-917

E-mail: teiranyitodazeleted@gmail.com

Skype: monikahoffmann87

Facebook: www.facebook.com/monikahoffmann87

 

Az oldalon található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek. Nem helyettesíthetik szakember véleményét, a velük való személyes megbeszélést és kivizsgálást. Nem adhatnak választ betegségekkel illetve azok gyógymódjaival kapcsolatos kérdésekre.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük