Édes élet…kell-e nekünk a hozzáadott cukor?

Tartósítószerek, ízfokozók, színezékek, állag javítók, édesítő anygok, víz…számtalan olyan összetevő kerül egy termékbe, ami erőteljesen magyarázatra szorul, hogy tulajdonképpen miért van benne? Pláne, ha vitatott az egészségre gyakorolt pozitív hatása!

 

Nézzük meg sorban ezeket, hogy mit is tudnak!

 

Bár nem eszel nagykanállal cukrot a zacskóból, sajnos sokkal többet juttatsz be mégis a szervezetedbe, mint gondolnád. Miért? Mert az élelmiszercímkén nem kizárólag a cukor megnevezés jelöli ezt az anyagot, hanem még több másik is – amiket jó szemmel tartani, ha egészségesen étkeznél.

Vigyázz, cukor!

Egyre több kutatás bizonyítja be, hogy a cukor egy nyilvánvaló méreg, amely elhízáshoz, és a test elsavasodásához vezethet. Így egyre többen voksolnak a cukor mérsékelt fogyasztásra vagy akár teljes mértékű elhagyására, az egészségtudatos táplálkozás jegyében. Arra azonban már nem mindenki gondol, hogy mennyi élelmiszer tartalmaz rejtve cukrokat, az pedig tényleg csak kevesekben merül fel, hogy nem kizárólag cukor néven található meg ez a káros anyag az élelmiszercímkéken.

Miért pakolnak mindenbe cukrot? – Jogosan merül fel a kérdés, hiszen egy sonka, egy sajt vagy egy pékáru miért lenne több a cukortól? A válasz egyszerű: egyrészt, mert ízfokozó hatású, másrészt, mert függőséget okoz.

Ez mind cukor!

Glükóz
A glükóz a sima kristálycukor, hivatalos nevén szacharóz egyik fő összetevője.

Fruktóz
Más néven gyümölcscukor, ami a közönséges kristálycukor másik összetevője, pontosan 50%-ban.

Méz
Bár vitamin- és aminosav-tartalma miatt a mézet nem szabad mindenképp egy lapon említeni a sima cukorral, feldolgozott állapotában nem sokkal hasznosabb a szervezetnek, például, ha egy kekszben fordul elő. Az alakra pedig közel azonos hatást gyakorol.

Karamell
Főként színezőanyagként használják az élelmiszeriparban, de mint tudjuk, a karamell is cukorból kerül előállításra.

Szirupok
A leggyakoribb a glükóz-fruktóz szirup mellett az agavé-, illetve a kukoricaszirup, amelyeket kekszekben, gabonapelyhekben használnak főként. Egyrészt, mert csillogóvá teszik a terméket, másrészt édesítő erejük miatt. Élettani hatásuk azonban nem különbözik a közönséges kristálycukorétól.

Napi cukorfogyasztás: ez az egészségügyi határérték

Jelenleg 50 grammban határozta meg a WHO a napi cukorbevitel maximumát, azonban az a céljuk, látva a rossz tendenciákat, hogy 25 gramm alá szoruljon ez az érték.

 

 

Édesítő anyagok

Elsősorban a diabetikus és „light” termékek édesítésére használják. Általánosan elterjedt nézet, hogy az édesítőszerek segítségével egy csapásra le lehet fogyni. Ez nem így van, sőt a szerek pont a túlsúlyosoknak okoznak problémát. Egy 80.000 nőn végzett nagyszabású amerikai felmérés arra az eredményre jutott, hogy az édesítőszer használóknál átlagban nagyobb mértékű volt a súlygyarapodás, mint a cukrot fogyasztóknál. Ezt a szerek étvágybefolyásoló hatásával magyarázzák. Az édesítőszereket disznók takarmányaiban pl. az étvágynövelési céllal alkalmazzák.

 

E950 Aceszulfám K
Mesterséges édesítőszer. Az előállító (Hoechst AG) adatai szerint teljességgel ártalmatlan. A WHO is leginkább – nyilvánosságra soha nem hozott – Hoechst vizsgálati eredményére hivatkozik. Független vizsgálatok híján az állítólagos ártalmatlanság objektív felülvizsgálata jelenleg nem lehetséges.

 

E951 Aszpartám 

Két, szintetikus úton előállított aminosavból álló édesítőszer. Elsősorban a fenilketonúriában (veleszületett anyagcsere betegség) szenvedőknél problémás. Érzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, rendkívüli aktivitást, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg. A fenilketonúriával kapcsolatos veszélyeket az osztrák irodalom is megerősíti. Az aszpartammal édesített élelmiszereknél ezért kötelező feltüntetni, hogy fenilalanint tartalmaz!

 

E952 Ciklamát 

Mesterséges édesítőszer, az USA-ban tiltott. Szacharinnal keverve van forgalomban. A ciklamát bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe. A bélflóra ciklohexil-aminná alakítja át, ami – az állatkísérletek szerint – károsítja a herét és a spermiumokat. Az állatkísérletek – nagy adagokban történő alkalmazás esetén- hólyagdaganatot jeleztek.

 

E954 Szacharin 

Mesterséges édesítőszer. Az állatkísérletek során hólyagrákot idézett elő. Hólyagúti megbetegedés vagy rendszeres gyógyszerfogyasztás esetén elővigyázatosság szükséges. A szacharin bizonyos gyógyszerekkel ill. környezetkárosító anyaggal kapcsolatba kerülve károsíthatja a hólyag nyálkahártyáját. A disznók takarmányába keverve engedélyezett étvágygerjesztőszer. Az állatkisérletek – nagy adagokban történő alkalmazás esetén – hólyagdaganatot jeleztek.

 

E959 Neoheszperidin 

Éretlen keserűnarancsból nyert édesítőszer. Az E959-et kiváltképp a bélflóra bontja le az anyagcsere-folyamataiban. Mivel az egyes emberek bélflórái eleve jelentősen különböznek egymástól – a patkányokkal folytatott kísérletek nem sok meggyőző erővel bírnak (ezek egyébként az adalék ártalmatlanságát valószínűsítették).

 

 

Ezek alapján láthatjuk, hogy számtalan formája létezik az édesítő szereknek, azonban, ha tiszta, egészséges termékről akarunk beszélni, akkor ezek megléte egy termékben már nem kívánatos.

Kiváltképp igaz ez az étrend-kiegészítőkre, amelyek az egészséges, tudatos életet hivatottak szolgálni. Számtalan cég hírdeti a termékeit tisztának, azonban ha megnézzük az adott termékek hivatalos összetevő listáját, akkor bizony ellentmondásba ütközünk, amikor meglátjuk ott pl a cukor….

 

Szerencsére létezik néhány valóban tiszta, minőségi termék a piacon, melynek valódi tisztaságát számtalan külső referencia is alátámasztja.

 

Meg akarom tapasztalni a termékek hatását! 

 

Iratkozz fel hírlevelemre MOST és ismerd meg azt a különleges magyar innovációt, mely már 14 éve egyedülálló módon hódítja a magyar és a nemzetközi piacokat a kifogástalan tisztaságával, élő természetességével és hatékonyságával!

 

 

Kérdéseiddel vedd fel Velem a kapcsolatot MOST az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Hoffmann Mónika

Tel.: +36-70/61-36-917

E-mail: teiranyitodazeleted@gmail.com

Skype: monikahoffmann87

Facebook: www.facebook.com/monikahoffmann87

 

Az oldalon található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek. Nem helyettesíthetik szakember véleményét, a velük való személyes megbeszélést és kivizsgálást. Nem adhatnak választ betegségekkel illetve azok gyógymódjaival kapcsolatos kérdésekre.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük