Amik megszínesítik az életünket…vagy megnehezítik? Étel színezékek

Tartósítószerek, ízfokozók, színezékek, állag javítók, édesítő anygok, víz…számtalan olyan összetevő kerül egy termékbe, ami erőteljesen magyarázatra szorul, hogy tulajdonképpen miért van benne? Pláne, ha vitatott az egészségre gyakorolt pozitív hatása!

 

Nézzük meg sorban ezeket, hogy mit is tudnak!

 

Színezékek

A színezékek az élelmiszerek kozmetikumai, hiszen segítségükkel az áru magakelletően tetszetőssé, étvágygerjesztővé válik. Vásárlásra ingerelnek, a valósnál jobb minőséget sejtetnek, vagy – mint pl. az édességeknél – a „gyümölcs” képzetét keltik bennünk. A színezőadalékokat elsősorban az édességeknél, üdítőitaloknál, szörpöknél, égetett szeszes italoknál, puding- és fagylaltkészítményekben alkalmazzák, de felhasználják a margaringyártásnál, a sajt és a haltermékek készítéséhez is.

 

Tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcslevekben és salátaöntetekben megtalálható mestreséges színezékek hozzájárulhatnak a gyermekek viselkedéesi problémáihoz és IQ csökkenéshez is vezethetnek. Az E133 kék szín tiltott Norvégiában, Finnországban és Franciaországban is. Az E124 jellel fémjelzett vörös festékek bizonyítottan pajzsmirigy rákot és kromoszóma-károsodást okozhatnak. A sárga ételszínezéket, az E110 és E102 kóduakat Norvégiában és Svédországban is betiltották, ugyanis vese- és mellékvese daganatok kialakulásához hozzájárulhat.

 

Nézzük sorban az E számokkal a többit is:

 

E102 Tartrazin 
Egyike az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagoknak. Használatát Németországban az elmúlt években korlátozták, de az EU engedélyével különböző termékekben ismét megjelent. Allergiát, asztmát, csalánkiütést okoz. Ausztriában 1984 óta tiltott. Svájcban szintén.

 

E104 Kinolinsárga 
Szintetikus színezőanyag; a patkányokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid idejű vizsgálata szerint „nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás”. Káros hatása az emberre nem ismeretes. Az USA-ban élelmiszerszínezőként tilos használni. Feltehetőleg allergiát okoz.

 

 

E110 Narancssárga S 
Feltehetőleg allergiát okoz.

 

E120 Kárminsav 
Feltehetőleg allergiát okoz.

 

E122 Azorubin
Az eddigi állatkísérletek során – nagyobb adag esetén – a legkülönfélébb mellékhatásokat figyelték meg (a vérképre, a tüdőre, nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat).
Feltehetőleg allergiát okoz.

 

E123 Amarant
Szintetikus anyag, amely viszonylag gyakorta okoz allergiát. Az állatkísérleteknél karcinogén és mutagén hatást okozott. Az USA-ban 1976 óta tiltott.

 

E124 Neukokcin, Ponszó 4R
Feltehetőleg allergiát okoz. Az USA-ban betiltották.

 

E127 Eritrozin 
Szintetikus anyag; az állatkísérletek azt jelzik, hogy az eritrozin gátolja az idegrendszer normális működését. Egyes vélemények szerint a hiperaktív gyerekeknél fokozott viselkedési zavarokat válthat ki. Az állatkísérletek során erős gyanú merült fel, hogy befolyásolja a pajzsmirigy hormon működését (amit részben rákra utaló elváltozások is jeleztek).
Feltehetőleg allergiát okoz.

 

E129 Allura vörös
Vörös azofesték: az állatkísérletekben viselkedészavarokat (hiperaktivitást) okozott. Az anyagcseréhez való viszonya tisztázatlan.

 

E150c Karamell (ammóniás)

E150d Karamell (ammónium-szulfitos)
Az állatkísérleteknél nagyobb adagban görcsöket váltott ki és csökkentette a fehérvértestek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő hatásra utalhat).
Ausztriában csak a barna sör színezéséhez engedélyezett.

 

E151 Brillantfekete BN 
Feltehetőleg allergiát okoz. Ausztriában csak a kaviár színezéséhez engedélyezett.

 

E154 Barna FK
Az állatkísérletek májat és szívet károsító hatásra utaltak. Egyidejűleg csaknem valamennyi szerv elszíneződött (vélhetően egy, az E154-ből származó ismeretlen anyagcsereterméktől). Az USA-ban betiltották.

 

E155 Barna HTK 
A tulajdonképpeni színezőanyag mintegy 20 százalékban tartalmaz be nem azonosított kiegészítő adalékanyagokat. Ezek bizonyos része a vesékben és a nyirokerekben lerakódik.

 

E16Ob Annatto, bixin, norbixin
Feltehetőleg allergiát okoz.

 

E161g Kantaxantin
Természetes anyagként a rákokban fordul elő. Narancsszínű élelmiszerfesték-változatát szintetikus úton állítják elő. Az E161g bár a haleledelben tiltott, a pisztrángok „átszínezéséhez” mégis ezt használják. Kiegészítő anyagként bekeverik a baromfitápszerbe is (a tojássárgája „természetes” színének beállításához ill. a csirke bőrének pigmentálásához).
A „szépipar” a barnítószer tablettában alkalmazta, de használatát szembántalmakat okozó hatása miatt meg kellett tiltani. Az egészségügyi világszervezet (WHO) álláspontja szerint a Kantaxantin májkárosodást okoz.

 

E171 Titán-dioxid
Fehér színű ásványi adalék. Elsősorban cukorkák, drazsék fehérre festéséhez használják. Mivel eddig alig vizsgálták, a mellékhatásai sem ismertek.

 

E174 Ezüst
Édességek színezőanyagaként ismeretes, de használják az ivóvíz-fertőtlenítésre is. Az állatkísérletek elgondolkodtató eredményei immunrendszerre gyakorolt hatásról és számos enzim funkciójának blokkolásáról szólnak.

 

E180 Litolrubin BK
Vörös azofesték. Hosszútávú kísérletek patkányoknál és egereknél fokozott halandóságot jeleztek. A legkülönbözőbb mellékhatást fejti ki a vesére, pajzsmirigyre, lépre és az immunrendszerre. Jelenleg csak sajtbevonatként való felhasználása engedélyezett.

 

Ceresz-sárga GRN (nincs száma)

Cereszvörös G (nincs száma)

Azo-festékek. 

Feltehetőleg allergiát okoznak.

 

 

Ezek alapján láthatjuk, hogy számtalan formája létezik a színezékeknek, azonban, ha tiszta, egészséges termékről akarunk beszélni, akkor ezek megléte egy termékben már nem kívánatos.

Kiváltképp igaz ez az étrend-kiegészítőkre, amelyek az egészséges, tudatos életet hivatottak szolgálni. Számtalan cég hírdeti a termékeit tisztának, azonban ha megnézzük az adott termékek hivatalos összetevő listáját, akkor bizony ellentmondásba ütközünk, amikor meglátjuk ott bármelyik fent említett anyagot….

 

Szerencsére létezik néhány valóban tiszta, minőségi termék a piacon, melynek valódi tisztaságát számtalan külső referencia is alátámasztja.

 

Meg akarom tapasztalni a termékek hatását! 

 

Iratkozz fel hírlevelemre MOST és ismerd meg azt a különleges magyar innovációt, mely már 14 éve egyedülálló módon hódítja a magyar és a nemzetközi piacokat a kifogástalan tisztaságával, élő természetességével és hatékonyságával!

 

 

Kérdéseiddel vedd fel Velem a kapcsolatot MOST az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Hoffmann Mónika

Tel.: +36-70/61-36-917

E-mail: teiranyitodazeleted@gmail.com

Skype: monikahoffmann87

Facebook: www.facebook.com/monikahoffmann87

 

Az oldalon található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek. Nem helyettesíthetik szakember véleményét, a velük való személyes megbeszélést és kivizsgálást. Nem adhatnak választ betegségekkel illetve azok gyógymódjaival kapcsolatos kérdésekre.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük