Megfelelő mennyiségű víz fogyasztás  

Megérkezett a tavasz, és lassan itt a nyár is, vagyis egyre melegebb lesz. A szervezetünk megfelelő működéséhez ilyenkor méginkább fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztására. Ehhez adok itt most Neked segítséget!

 

Iskolás koromban mindig vittem magammal a kis szendvicsem mellé valami innivalót is, általában teát. Egy fél literes üvegben. Aztán este otthon a felét kiöntöttem, ami nem bírta a meleget…szóval keveset ittam. És nem is megfelelő formában.

 

A helyzet az, hogy ma is nagyon sok esetben ezt látom a környezetemben, hogy nem csak a gyerekek, de a felnőttek is képesek egy egész napot alig fél liter valamilyen folyadékkal átvészelni – szerencsésebb esetben vízzel, rosszabbik esetben valamilyen cukros itallal.

 

Az egészségtudatos életmód egyik létfontosságú eleme a megfelelő mennyiségű folyadék és tiszta víz bejuttatása napi szinten!

A víz az élet alapja, és nem csak a természetben, hanem az emberi szervezetben is.

Sajnos a mai rohanó világban, még igen kevesen vannak, akik tudják, hogy mennyi vizet, folyadékot kellene napi szinten meginniuk, és még kevesebben, akik tudatosan oda is figyelnek az elfogyasztására.

 

Tudtad, hogy a testünk közel 80%-a vízből áll? A szervezetünk a napi működése során igen sok folyadékot használ el (min 2-3 liter), és az egyéb külső tényezők, amik érik a szervezetünket, mind vízvesztéssel járnak. Ezt bizony pótolni kell!

 

MIHEZ KELL A VÍZ?
vérképzés
– agyműködés
– izzadás, méregtelenítés
– vizelet kiválasztás
– sejtek közötti kommunikáció
– emésztés, salaktalanítás, anyagcsere
– ízületek közötti folyadék
– bőr hidratáltság, fiatalság
– szemműködés…

és még végtelenségig lehetne sorolni a listát! A víz minden sejtünk, szervünk optimális működéséhez szükséges alkotóelem.

Ennek következtében, a legtöbb egészségügyi kihívás, életminőséget rontó kellemetlen tünet jelentősen befolyásolható, adott esetben meg is szüntethető a megfelelő mennyiségű víz elfogyasztásával.

Csak néhány egyszerű példa a mindennapokból: fejfájás, szájszag, bőrszárazság, cserepes ajkak, lepedékes fogak, hajszárazság, lassú anyagcsere, pattanások, kiütések, „kattogó” ízületek, szédelgés, fáradékonyság, töredező körmök, lepedékes nyelv, fáradt szemek, csipás szemek, szúrós szagú vizelet, stb.

És akkor ott vannak még az egyéb komolyabb egészségügyi kihívások: allergia, ekcéma, emésztési- és anyagcsere problémák, keringési problémák (vérnyomás, vérsűrűség, szívelégtelenség,stb) cukorbetegség, gyulladásos problémák (pl izület), daganatos megbetegedés, hormonrendszeri problémák, túlsúly, stb.

 

MILYEN EGYÉB KÜLSŐ TÉNYEZŐK NÖVELIK A SZERVEZET VÍZIGÉNYÉT?

 

– stressz
– meleg
– sport, intenzívebb mozgás
– fűszeres ételek
– tészta félék, lisztes ételek
– nehéz, zsíros ételek, hús- és tejtermékek
– cukros ételek, italok
– szénsavas italok
– alkohol
– kávé
– dohányzás
– elektroszmog (irodaházak, számítógép, mobiltelefon)
– környezeti ártalmak (városi levegő, szmog)
– ízfokozók, tartósítószerek, adalékanyagok, aromák, szinezékek
– kémiai vegyszerek pl kozmetikumokban
– sugárzások
– gyógyszerfogyasztás
– stb

Ezek jelentős része kikerülhetetlen, ezért is kell fokozottan figyelni a folyadék pótlására!

 

MENNYI IS AZ ANNYI?

Átlagban min kg x 0,07 liter folyadékot (leves, tea, gyümölcs, víz,stb) kell napi szinten bejuttatni a szervezetünkbe, amiből kg x 0,03 liternek tiszta víznek kell lennie.

Ennél 1,5-2x több is kell:
– nyáron,
– sportolásnál, aktív fizikai munkánál,
– gyógyszer fogyasztás esetén,
– sós/fűszeres ételek fogyasztása esetén
– szénhidrát (pékáru, tésztafélék) fogyasztásakor
– kávé, koffein tartalmú és/vagy cukros italok fogyasztásakor
– stressz
– nehéz, zsíros ételek, hús- és tejtermékek fogyasztása
– dohányzás
– alkohol

 

HOGYAN IDD MEG A MEGFELELŐ MENNYISÉGET, HA EDDIG NEM TUDTAD?

A szervezetet meg kell tanítani (újra), hogy hasznosítsa a vizet. Ha egyszerre elkezdesz emelt adagot inni, bizony nem fogsz örülni, hogy a nap jelentős részében a mellékhelyiségbe rohangálsz 🙂

A szervezet egy nagyon okos „berendezés”, automatikusan alkalmazkodik a körülményekhez, hogy csökkentse a károsodást rövidtávon. Éppen ezért, ha te naponta, pl csak fél liter vizet iszol, akkor a szervezeted erre rendezkedik be.
Ha hirtelen egyik napról a másikra 1,5 liter vizet kezdesz inni, azt fogja gondolni: „hoppá, itt valami hiba történt, gyorsan tovább engedem. Nem állok át erre a mennyiségre, mert ha másnap már megint csak a keveset kapom, akkor nagyobb lesz a baj, nagy lesz a hiány” és te szépen rohansz 5 percenként kiengedni a „felesleges” vizet.

Ezért csak lassan, kis mennyiségben emeld az adagot, hogy legyen ideje a szervezetnek hozzászokni.
Kb 1 hét kell, hogy az új mennyiséget elfogadja és átálljon rá a szervezeted. Kb napi +2-3 dl (1 pohár) legyen, amivel emeled a mennyiséget hetente, addig, míg el nem éred a kívánt szintet.

 

MIKOR AJÁNLOTT INNI?

A napi vízbevitel akkor a legoptimálisabb, ha szépen egyenletesen jut be a szervezetedbe, elosztva egész napra.

Reggel ébredéskor „azonnal” célszerű inni egy pohár vizet, még mielőtt bármit is teszel, hogy beindítsd a szervezetedet, és pótold az éjszaka folyamán felhasznált vizet.

Este lefekvés előtt szintén célszerű egy pohár vizet még inni, az éjszakai dehidratáció csökkentésére.

Sportolás után feltétlenül pótold a vízveszteséget, ill nagy melegben is fokozottan figyelj a vízfogyasztásra!

Étkezés előtt fél órával, ill utána kb fél – egy órával, hogy segítsd az emésztési folyamatokat

A legjobb az, ha még az előtt iszol, hogy a szervezeted jelezné a szomjúságot – amikor már jelez, ott már komoly vízhiányról árulkodnak a sejtjeid. Ne stresszeld őket, e nélkül is van elég dolguk 🙂

 

A testsúlykontroll részeként igen fontos a megfelelő vízmennyiség bejuttatása, ugyanis pl a bélrendszerből a salakanyagok távozásához szükség van vízre, ugyanúgy, mint amikor lehúzod a wc-t… 🙂

Hogyan segíti a vízfogyasztás az ideális testsúly kialakítátsát?

Milyen további módszerek vannak, miket könnyen be tudsz illeszteni a mindennapjaidba?

Hogyan fogytam ezekkel a módszerekkel több mint 13 kg-t tartósan és élvezetesen?

Kattints ide és tudd meg! 

 

 

Nekem sikerült jó pár évvel ezelőtt kialakítanom azt a szokást, hogy napi szinten minimum 3 liter vizet iszok, és ezt igényli is a szervezetem.

Mivel tudod még támogatni a szervezetedet, hogy igényelje a megfelelő mennyiségű vizet? 

A Flavon termékek ebben nekem is, és partnereimnek, fogyasztóimnak is sokat segítettek. A Flavon termékek magas tápanyag tartalma, és főleg a zöldség alapú termékek, a Flavon Green és a Flavon Green Plus magas rost tartalma segít kipucolni a felesleges lerakódásokat a szervezetből, és e közben igényli is a víz utánpótlását – itatja magát a termék.

Itt tudsz Flavon terméket vásárolni!

 

Az egészségtudatos életmódnak milyen elemei vannak? 

Hogyan tudod a szervezeted bioritmusához igazítani az életmódodat, és miért jó ez Neked? 

Hogyan érdemes a tudatos táplálkozás jegyében megfelelő minőségú étrend-kiegészítőt választani?

 

Tudd meg ezeket a válaszokat a hírlevelemből: iratkozz fel MOST! 

 

 

Kérdéseiddel vedd fel Velem a kapcsolatot MOST az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Hoffmann Mónika

Tel.: +36-70/61-36-917

E-mail: teiranyitodazeleted@gmail.com

Skype: monikahoffmann87

Facebook: www.facebook.com/monikahoffmann87

 

Az oldalon található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek. Nem helyettesíthetik szakember véleményét, a velük való személyes megbeszélést és kivizsgálást. Nem adhatnak választ betegségekkel illetve azok gyógymódjaival kapcsolatos kérdésekre.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük