Az vagy, amit megeszel – a táplálkozás és az egészség összefüggése

Több, mint 2400 évvel ezelőtt Hippokratesz, akit az orvostudomány atyjának tekintenek, és az ő tanításain alapul a mai modern orvoslás is (elméletben), és a mai napig a frissen végzett orvosok az ő esküje alapján teszik le az orvosi eskütételt, így fogalmazott:

 

A táplálékod legyen az orvosságod, és az orvosságod legyen a táplálékod

 

Szintén Hippokratesz esküjének része:

„Tehetségemhez és tudásomhoz mérten fogom megszabni a betegek életmódját az ő javukra, és mindent elhárítok, ami ártana nekik. Senkinek sem adok halálos mérget, akkor sem ha kérik, és erre vonatkozólag még tanácsot sem adok.“

(hogy is van ez a feleslegesen élethosszig felírt gyóygszerekkel és mellékhatásaikkal, amik miatt még több gyógyszert írnak fel, amiket a fentebb említett életmóddal ki lehetne váltani???)

 

Hippokratesz egykori gyógyítási módszere a táplálkozási- és életmódbeli tanácsadásról szólt. Időt és energiát szentelt a hozzáfordulóknak, hogy segítsen nekik kialakítani egy olyan életmódot, amivel a felmerülő problémáikat helyre tudják hozni.

 

Ugyan nem járok túl gyakran orvoshoz, viszont a környezetemben élők visszajelzései alapján úgy látom, mintha a mai orvoslás egy „picit” eltérne ettől a gyakorlattól…

 

Számomra ebből az következik, hogy egyedül mi magunk tudunk a saját egészségünkért tenni, tudatosan odafigyelve az életmódunkra, a táplálkozásunkra – egyénenként kell vállalnunk a felelősséget a saját hosszú és egészséges életünkért.

 

A jó hír az, hogy ma már számtalan erre irányuló segítséget és támogatást tudunk igénybe venni.

 

A szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlenül fontos, hogy a táplálkozásunk során a megfelelő típusú és minőségű táplálékokat juttassuk be a megfelelő arányban: vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek, flavonoidok, rost, fehérje, szénhidrát, zsírok és víz.

 

A megfelelő táplálkozással az egészségünk is tudatosan megőrizhető, meg tudjuk előzni a különböző betegségek kialakulását, már kialakult probléma esetén pedig akár helyre is állíthatjuk az egyensúlyt.

 

Fontos tudatosítanunk, hogy az egészség nem egy természetes dolog, vigyázni kell rá, amíg megvan!

 

A mai életkörülmények között a legnagyobb problémaforrás, hogy az alap immunrendeszeünk se megfelelő. Már gyerekkorunkban se tudtuk megkapni azokat az alapvető tápanyagokat, amikre szükség lett volna, ma meg már pláne. A mostani zöldségek, gyümölcsök és gabonák tápanyag tartalma drasztikus mértékben lecsökkent, már pár tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest is. Emellett viszont nagy mennyiségben megnőtt a káros adalékanyagok, vegyszerek mennyisége az élelmiszereinkben, a hús- és tejtermékekben pedig a különböző hormon gyógyszerek és antibiotikumok nagy menniységben kimutathatók.

 

A stresszes, túlhajszolt életmód miatt rengeteg „gyors” megoldással élünk: túlzott a rossz szénhidrát és telített zsírok bevitele, rengeteg felesleges üres kalóriát viszünk be.

 

Ezek mind az alap immunrendszerünket gyengítik, aminek következménye a civilizációs betegségek kialakulása.

 

Ezt a folyamatot, ha megfordítjuk, és tudatosan odafigyelünk a midennapokban az életmódunkra, táplálkozásunkra, akkor helyre tudjuk állítani és meg tudjuk őrizni hosszútávon az egészségünket.

 

Mire érdemes figyelni a táplálkozásnál?

Miért van létjogosultsága a tudatos étrend-kiegészítésnek?

Milyen típusú termékeket érdemes fogyasztani a maximális tisztaság és hatékonyság érdekében?

 

Ezekre, és még számos, a tudatos életvezetést elősegítő kérdésre kapsz választ a hírlevelemből!

Íratkozz fel MOST!

 

 

Kérdéseiddel vedd fel Velem a kapcsolatot MOST az alábbi elérhetőségek bármelyikén:

Hoffmann Mónika

Tel.: +36-70/61-36-917

E-mail: teiranyitodazeleted@gmail.com

Skype: monikahoffmann87

Facebook: www.facebook.com/monikahoffmann87

 

Az oldalon található információk tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek. Nem helyettesíthetik szakember véleményét, a velük való személyes megbeszélést és kivizsgálást. Nem adhatnak választ betegségekkel illetve azok gyógymódjaival kapcsolatos kérdésekre.

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük